Depo preporuka

'Mrtvi' štreber u ekstazi: Ja sam death metalac, al' Hanka otkida!

'Mrtvi' štreber u ekstazi: Ja sam death metalac, al' Hanka otkida!

DEPO Portal donosi još jedan video prilog sa nastupa domaćih stand-up komičara u sarajevskom klubu The Pub ...

Kolumna

Moj odgovor 'borcima' za ljudska prava: Ponosim se onim što prije 12 godina učinih!

Moj odgovor 'borcima' za...

Slavo Kukić
22.01.2014.

Godinu koju tek što adaktirasmo, u prednovogodišnje vrijeme i sam označih godinom ozbiljnih upozorenja. Za pravo mi dade i nedavno obznanjena lista „propalih“ zemalja koju svake godine...

Nekad smo bili srce Evrope, a danas - nacija u 'hajvan' vagonima!

Nekad smo bili srce...

Zoran Bibanović
20.11.2013.

Pojava željeznice u XIX stoljeću je bila vijesnik tehničke revolucije i kulturnog preobražaja evropskih naroda. Poklonici moderne željeznice u EU ne ističu samo privredne, energetske i...

Nitko ovdje nije nevin - pa ni međunarodna zajednica

Nitko ovdje nije nevin -...

Slavo Kukić
11.11.2013.

Kontinuitet apsurda i dalje obilježava stvarnost BiH. Upiranje prstom u SIPA-u sve dosadašnje vrijeme, primjerice, nije polučilo bukvalno nikakve rezultate – jer ona ne čini baš ništa kako bi...

Kako su hidroelektrane uništile život u Bosni i Hercegovini

Kako su hidroelektrane...

Zoran Bibanović
10.10.2013.

„Od svega što je vrtovima neophodno voda je najvažnija stvar, ali se i najlakše može zagaditi. Jer ni zemlja, ni sunce, ni vjetrovi, koji zajedno sa vodom hrane sve što je niklo iz zemlje, ne...

Ekran

Promo

SAVJETI KOJE NE TREBA ZANEMARITI: Šta sve treba dovesti u red na automobilu za BEZBJEDAN odlazak na odmor

Petak | 15.06.2012.

Stručnjaci savjetuju kako da provjerite i sredite svoj automobil pred odlazak na ljetni odmor

auto guma

Ulje u motoru

Redovna provjera i po potrebi zamjena ulja u motoru je krucijalna za nesmetano funkcionisanje motora a i automobila. Treba ga menjati na svakih godinu dana ili pređenih deset hiljada kilometara.

Tečnost u kočnicama

Tečnost u kočnicama apsorbuje vlagu i neophodno ju je mijenjati svake dvije godine, a zavisno od pređene kilometraže modela vozila, i češće. Kada ova tečnost izgubi svoja svojstva to rezultira grijajanjem kočnica kao i slabijim kočenjem.

Ulje u mijenjaču

Ulje se doliva ili mijenja, zavisno od tipa mijenjača poslije određene kilometraže a sve u skladu sa preporukom proizvođača. Nemojte da zaboravite na ovu stvar jer to može da bude pogubno po Vas ili Vaš automobil. Mnogi se jsete ulja tek kada im se mijenjač i pokvari.

Tečnost za vjetroban

Ova tečnost se mijenja u skladu sa sezonom. Zimi je neophodno imati onu koja se neće zalediti a ljeti treba imati onu namijenjenu toplom vremenu.

Oštećena karoserija

Ukoliko uočite sitna, površinska oštećenja na limariji, možete ih popraviti polir-pastom. Ako pak naiđete na dublja oštećenja ( npr. mjesta gde je skinuta i boja ), naša preporuka je da ta mjesta ponovo ofarbate.

Oštećena plastika

Ako se tokom zime plastični branik oštetio znajte da ga morate popraviti. Preporučujemo Vam da ta oštećenja sanirate vodenom šmirglom i/ili prajmerom za plastiku, nakon čega slijedi farbanje. Kasnije vodite računa o ovim dijelovima spejom za plastiku.
 
Filteri

Kabinski filter, filter polena, vazduha, goriva i klime nemojte nikako preskočiti. Preporučujemo da zamjenu ili čišćenje filtera obavite u servisu.

Akumulator

Zna se da prljavi akumulator izaziva standardni problem - loš start. To se dešava jer prljavština i slabi kontakti na polovima akumulatora rasipaju energiju. Polove i kleme na akumulatoru očistite od korozije kuhinjskom žicom. Poklopac baterije možete očistiti od masnoća i prljavštine vodom u koju ste dodali sodu bikarbonu.

Pneumatici

Zimske pneumatike zamijenite ljetnjim. Ovo zvuči kao skupa investicija ali ako imate dva seta guma vi u stvari štedite, jer ako ih vozite kada sezona to nalaže oni se manje troše i habaju pa samim tim i manje traju. Kupovinu polovnih guma izbjegavajte!

Kederi

Kederi oko vrata su oštećeni poslije zime jer niske temperature ubrzavaju propadanje kedera. Ako ima napuklih ili oštećenih kedera zamijenite ih novim.

Brisači

Metlice brisača najviše su uposlene tokom hladnijeg perioda u godini pa je neophodno da ih zamijenite kada dođe ljeto. Njih možete zamijeniti i sami, a komplet kvalitetnih brisača ne košta mnogo.

Patosnice

Gumene patosnice koristite u periodu od oktobra do aprila a tekstilne patosnice koristite u periodu od aprila do oktobra. Gumene patosnice morate da ispirate vodom kada ih čistite dok ove druge možete istresti dobro. Provjerite i stanje patosnice u gepeku.

Mojauto/DEPO PORTAL - BLIN/a.k.

Poveži preko
comments powered by Disqus

Auto & Dom

DEUTSCHE WELLE

Transparency International BiH

Depo Clubbing

Depo plus

73162
Body Complete