Depo preporuka

Pogledajte nikad viđene fotografije Josipa Broza: Neprekidno je snimao Jovanku, Krležu i samog sebe

Pogledajte nikad viđene fotografije Josipa Broza: Neprekidno je snimao Jovanku, Krležu i samog sebe

On lično nekih većih umjetničkih ambicija nije imao, iako je sudjelovao na nekoliko grupnih fotografskih izložbi, uvijek uz napomenu da nije u službenoj konkurenciji. No, njegove se tri...

Kolumna

Moj odgovor 'borcima' za ljudska prava: Ponosim se onim što prije 12 godina učinih!

Moj odgovor 'borcima' za...

Slavo Kukić
22.01.2014.

Godinu koju tek što adaktirasmo, u prednovogodišnje vrijeme i sam označih godinom ozbiljnih upozorenja. Za pravo mi dade i nedavno obznanjena lista „propalih“ zemalja koju svake godine...

Nekad smo bili srce Evrope, a danas - nacija u 'hajvan' vagonima!

Nekad smo bili srce...

Zoran Bibanović
20.11.2013.

Pojava željeznice u XIX stoljeću je bila vijesnik tehničke revolucije i kulturnog preobražaja evropskih naroda. Poklonici moderne željeznice u EU ne ističu samo privredne, energetske i...

Nitko ovdje nije nevin - pa ni međunarodna zajednica

Nitko ovdje nije nevin -...

Slavo Kukić
11.11.2013.

Kontinuitet apsurda i dalje obilježava stvarnost BiH. Upiranje prstom u SIPA-u sve dosadašnje vrijeme, primjerice, nije polučilo bukvalno nikakve rezultate – jer ona ne čini baš ništa kako bi...

Kako su hidroelektrane uništile život u Bosni i Hercegovini

Kako su hidroelektrane...

Zoran Bibanović
10.10.2013.

„Od svega što je vrtovima neophodno voda je najvažnija stvar, ali se i najlakše može zagaditi. Jer ni zemlja, ni sunce, ni vjetrovi, koji zajedno sa vodom hrane sve što je niklo iz zemlje, ne...

Ekran

Promo

THE HUFFINGTON POST: SEDAM razloga zašto uopšte ne biste trebali imati AUTO!

Petak | 27.04.2012.

Bivša britanska premijerka Margaret Thacher jednom je izjavila da se muškarci stariji od 26 godina koji se voze autobusom mogu smatrati luzerima. No, situacija se danas bitno promijenila.Cijena benzina, a i svega ostalog, natjerala je mnoge da svoje osobno vozilo ostave kod kuće, a na posao se upute javnim prijevozom ili sve popularnijim biciklom

no car

To se pogotovo odnosi na urbane sredine. U velikim svjetskim metropolama poput New Yorka, Toronta ili Londona pola stanovništa uopće ne posjeduje automobil.

Zanimljivo, prema nedavnom istraživanju, polovica američkih tinejdžera danas bi radije htjelo dobiti novi smartphone, nego novi automobil. Iako su nezamijenjivi za prijevoz stvari automobili, čini se, nemaju svijetlu budućnost u gradskom prijevozu. The Huffington Post donosi sedam razloga zašto NE bi trebali posjedovati automobil:

1. Previše košta - Američko kućanstvo godišnje troši 16.700 dolara na održavanje automobila, ne računajući troškove parkiranja. Ne treba ni spominjati cijenu benzina koja uglavnom samo raste.

2. Automobil jednostavno nije dobar za vas - S jedne strane, tu je zagađivanje okoliša ispušnim plinovima gdje iznimka nisu ni neki električni automobili. Zagađenje koje naprave automobili prema procjenama ubije 30.000 Amerikanaca godišnje. Također, unatoč modernim sigurnosnim mehanizmima u vozilima na godinu u SAD-u pogine 40.000 djece u prometnim nesrećama. Na svjetskoj razini radi se o 1,2 miliona poginule djece.

Na kraju, tu je i nedostatak rekreacije jer u automobilu samo sjedite i skloniji ste debljanju i ostalim zdravstvenim problemima.

3. Već smo pronašli način kako se kretati po gradu bez automobila - Umjesto patnje u prometnim gužvama, možete hodati, voziti bicikl ili voziti se autobusom ili tramvajem na duže relacije. U većim gradovima tu su i metro linije.

4. Postoje mnoge zanimljive alternative - Takozvani teretni bicikli koriste se u Danskoj. Radi se o triciklima koji imaju spremište u kojima možete voziti djecu ili ga pak natrpati namirnicama. U Kopenhagenu, gdje 36 posto stanovništa biciklom ide u školu ili na posao, četvrtina porodica posjeduje takav teretni bicikl.

5. U budućnosti možda nećete ni trebati automobil - Strasbourg je gotovo potpuno zabranio automobile i u centru uveo cjenovno pristupačne električne tramvajeve koji voze na gumama.

6. Gradovi su ljepši bez automobila - Automobil nikada nije bio prikladno sredstvo za dnevni gradski prijevoz. 21. stoljeće tome doprinosi izbacivanjem vozila iz centra grada i poticanjem na korištenje javnog prijevoza, vožnju biciklom i pješačenje.

7. Automobil bi vas mogao odvesti negdje gdje ne želite - Problem parkinga u gradu dobro je poznat svim vozačima, a u potrazi za slobodnim mjestom možete se odvesti puno dalje od konačnog cilja.

Dnevnik/DEPO PPORTAL - BLIN/a.k.

Poveži preko
comments powered by Disqus

Auto & Dom

DEUTSCHE WELLE

Transparency International BiH

Depo Clubbing

Depo plus

69930
Body Complete