Državni udar na Vladu Federacije BiH!

Prema Vikipediji, puč ili državni udar je naziv za protuustavnu i protuzakonitu smjenu nositelja vlasti u nekoj državi, koja se od revolucije razlikuje po tome što je vrše dijelovi izvršne vlasti ili državne uprave. Puč ili državni udar nije revolucija a marksistička teorija tvrdi da se puč od revolucije razlikuje i po tome što za cilj nema radikalnu izmjenu političkog uređenja, nego isključivo preraspodjelu vlasti unutar već postojećeg političkog sistema.

Sulejman Tihić i SDA su protekle sedmice, u strahu od smjene svojih kadrova iz upravnih i nadozornih odbora javnih preduzeća, kao i  direktorskih funkcija, izvršile svojevrstan puč na institucije BiH!  Koristeći se najgorim i najgrubljim komunističkim metodama, u stilu režima Sjeverne Koreje, SDA  je napisala lažnu ostavku ministra prostornog uređenja Federacije, Desnice Radivojevića, lažirala njegov potpis, te istu uputila u proceduru za usvajanje Živku Budimiru, Predsjedniku FBiH!

Ovim skandaloznim i kriminalnim činom, SDA, u panici nastoji spriječiti novu legitiminu, demokratski izabranu parlamentarnu većinu od formiranja nove vlade, u kojoj neće učestvovati ova stranka! Ovim antiustavnim činom SDA pokazuje koliko (ne)poštuje zakone ove zemlje, ustav BiH kao najveći državnotvorni element, te koliko (ne) cijeni Bosni i Hercegovinu kao nezavisnu demokrtasku državu!

U strahu i očaju od gubitka javnih preduzeća, koji preko leđa običnih građana ove države hrane mladomuslimanske familije i njihove najbliže već preko dvije decenije, SDA se odlučila izvršiti državni udar na vladu Federacije BiH, grubo kršeći ustav i zakon, stavljajući sebe  iznad ustava i zakona BiH! S obzirom da sam u jednom trenutku zaista podržavao političku platformu Živka Budimira, negativno sam iznenađen njegovim pristankom na učešće u ovom kriminalnom djelu iz SDA-ove kuhinje, koja jednostavno ne želi da uvaži i poštuje izbornu volju legitime i demokratski izabrane nove parlamentarne većine. Budimirov pristanak je dokaz da su mu vlast i izvor sredstava koji proizilazi iz učešća u vlasti prioritet u političkom djelovanju, te da je sve ostalo samo deklarativna i perfidna priča za javnost. Ovaj njegov sramni čin isključuje Živka Budimira za sve vremena kao vjerodostojnog saradnika i partnera za izgradnju demokratskog društva!

U posljednje dvije godine pišem da je SDA, ukoliko joj opstanak na vlasti postane upitan, vrlo vjerovatno spremna na sve, pa i nerede, državne udare, rat i politička ubistva! Nacionalkomunistički način djelovanja je ogledalo poličkog djelovanja SDA od samog početka rata! Jedna stranka jednostavno nema pravo da vrši smjene ministara vlade, samo zato što su članovi te stranke! Nije SDA postavila Radivojevića na mjesto ministra, nego ga je postavio Parlament Federacije BiH, na prijedlog SDA! A parlament su postavili građani BiH! Parlament predstavlja izbornu volju svih građana BiH! To su fundamentalni principi demokratskih društava, što SDA nikako ne želi da prihvati! Istom logikom, samo ga parlament ili vlada mogu smijeniti, nikako jedna stranka!

Stranka nije vlasnik parlamenta niti je vlasnik vlade, niti je vlasnik Ustava, a ne daj nam bože vlasnik države! Ona je samo učesnik u svim tim procesima, što joj je vrlo teško prihvatiti, uzimajući u obzir da to mladomuslimnski vrh nije imao na umu kad su u dogovoru sa agresorima stvorili, odnosno prodali državu, prije skoro 25 godina – uvjereni da će za sva vremena biti apsolutni i neupitni vladari BiH!

Tužbe protiv SDA i Živka Budimira moraju biti podhitno podnesene. SDA je lažiranjem, odnosno falsifikacijom ostavke ministra Radivojevića prekršila krivični zakon ove države, dok je Živko Budimir, usvajanjem iste mimo zakona i poslovnika, prekoračio svoja ovlaštenja! Uustinu se nadam da intervencija visokog predstavnika neće biti potrebna, te da će nova parlamentarna većina pokazati snagu pravne države, pokazati da su država i njen ustav iznad svakog građanina, a  da smo svi mi jednaki ispred njega!

Pravna država je ovaj put na velikom ispitu. Naredne sedmice će pokazati da li će pobijediti vladavina prava i zakon, odnosno država Bosna i Hercegovina, ili pak gadafizirana nacionalkomunistička nomenklatura Stranke demokratske akcije, koja sebe smatra iznad ustava, iznad zakona, iznad države, te iznad svakog običnog građanina, željnog normalnog života!

Stavovi u ovom tekstu izražavaju autorovo lično mišljenje i ne predstavljaju nužno uredničku politiku DEPO PORTAL-a.

Leave a Reply