Problemi

Privreda RS-a u padu: 'Ako se ovako nastavi, otpuštat ćemo radnike...'

Biznis Klub03.05.24, 09:17h

Privreda RS-a u padu: 'Ako se ovako nastavi, otpuštat ćemo radnike...'
Ekonomista Aleksandar Ljuboja kaže da je, kada je privreda u pitanju, godina loše počela, ali to, prema njegovim riječima, ne znači da će se tako i završiti

 

 

Predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić kazao je za Glas Srpske da privrednici iz RS-a imaju veliki problem kada je riječ o tražnji na tržištu Evropske unije.

 

– Evidentno je da su smanjene potrebe za našim proizvodima koje plasiramo na to tržište i to se ove godine održava na ekonomiju samih kompanija. Sigurno da će to uticati na profitabilnost s obzirom na to da je došlo do rasta troškova proizvodnje koji se ogledaju u povećanju najnižih zarada – rekao je Račić.

 

Dodao je da će sve to domaće kompanije dovesti u rizičnu fazu o pitanju samog profita i pozitivnog poslovanja.

 

– Pratit ćemo kakva je situacija na zapadnom tržištu. Ukoliko se nešto ne popravi o pitanju tražnje sigurno da će doći do smanjenja zapošljavanja, dok će neke firme doći u situaciju i da smanje broj zaposlenih – istakao je Račić.

 

Optimizma za domaće privrednike, prema njegovim riječima, nema kad je u pitanju prva polovina ove godine.

 

– Najviše je pogođena drvna industrija, koja ima dvocifrene stope pada izvoza. Slična situacija je i u mašinskoj i metalskoj industriji, a sve to prati tekstil, koža i obuća – kazao je Račić.

 

Ekonomista Aleksandar Ljuboja kaže da je, kada je privreda u pitanju, godina loše počela, ali to, prema njegovim riječima, ne znači da će se tako i završiti.

 

– Prva dva kvartala uvijek daju dobre rezultate u analizama. Međutim, kad je izvoz u pitanju drugi i treći su najbolji kvartali. No, sadašnja situacija je dokaz velike recesije koja se dešava u zemljama zapadne Evrope i na međunarodnim tržištima, odnosno problema u tim društvima, od ekonomskih do političkih i strateških – kazao je Ljuboja.

 

Dodao je da njihova preduzeća jednostavno smanjuju potražnju za poluproizvodima i dijelovima koje tradicionalno kupuju od firmi iz RS-a.

 

– Žrtva smo svega toga i nažalost mislim da će se taj trend nastaviti bar još narednu godinu i po, dok se neke političke i geostrateške stvari ne redefinišu – rekao je Ljuboja.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook