djelatnici pokreću sindikat

Pobuna u Mostaru: 'Dok rektor bahato troši novce Sveučilišta, većina uposlenika jedva preživljava jer su im plaće bijedne!'

Hronika23.04.24, 14:17h

Pobuna u Mostaru: 'Dok rektor bahato troši novce Sveučilišta, većina uposlenika jedva preživljava jer su im plaće bijedne!'
Tvrdi se i da studenti na SUM-u plaćaju užasno visoke školarine koje su nekoliko puta veće nego na druga dva vodeća sveučilišta u državi – onom u Sarajevu i Banjoj Luci

 

 

Djelatnici Sveučilišta u Mostaru, čini se, udružit će se u sindikat kako bi se njihov loš financijski status poboljšao. Sveučilište, tvrde, ima novaca, ali su plaće općenito svih djelatnika degradirajuće.

 

- Dok se rektor bahati i troši novce SUM-a koji su javni, dok se zapošljava bez natječaja i dok se ne prate i ne provode nikakvi financijski planovi, dok se ogroman javni novac troši, kako od naših županija tako i od Republike Hrvatske, velika većina djelatnika jedva preživljava - riječi su to jedne od djelatnica na Filozofskom fakultetu SUM-a, piše portal Bild.ba.


Niske, ponižavajuće i degradirajuće plaće


"Zbog izuzetno loše financijske situacije u kojoj se nalazimo kao djelatnici Sveučilišta u Mostaru, kao i nemogućnosti ostvarivanja drugih radničkih prava, pokreću se aktivnosti u cilju formiranja sindikata na razini Sveučilišta u Mostaru. Sukladno Zakonu o radu, radnici imaju pravo organizirati se u sindikate i djelovati s ciljem poboljšanja svog statusa.


Posebno naglašavamo izuzetno niske, ponižavajuće i degradirajuće plaće koje su uspoređujući sa drugim javnim Sveučilištima u Bosni i Hercegovini značajno niže. S obzirom na inflaciju i stalni rast troškova života, te izuzetno loš financijski položaj i diskriminaciju kojoj smo izloženi, potiče nas da se organiziramo i borimo za svoja prava.


U skladu s gore navedenim provodi se početno istraživanje u cilju utvrđivanja broja zainteresiranih djelatnika Sveučilišta u Mostaru koji podržavaju inicijativu organiziranja sindikata na razini Sveučilišta u Mostaru."


Ovo je tekst iz ankete koja se dijeli među djelatnicima Sveučilišta u Mostaru, a koju možete pogledati ovdje.


Inače, spomenuti portal je u više navrata pisao i stanju na SUM-u i tome kako rektor troši novce na gluposti kao što su nebitne nagrade iz stranih no name “agencija” i “institucija” o tome kako je on divan i krasan, a SUM odlična visokoškolska ustanova.


Dodajmo i kako studenti na SUM-u plaćaju užasno visoke školarine koje su nekoliko puta veće nego na druga dva vodeća sveučilišta u državi – onom u Sarajevu i Banjoj Luci.

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook