Sjednica PD Parlamenta FBiH ušla u noć

Razmatra se sigurnosna situacija u Federaciji, obratio se ministar Isak: 'Stanje nije dobro...'

Front22.04.24, 21:47h

Razmatra se sigurnosna situacija u Federaciji, obratio se ministar Isak: 'Stanje nije dobro...'
Vas zanimaju današnja dešavanja i da ja iznesem šta je po srijedi i čime raspolažemo... U nevinost onih koji su predmet davanja izjava vjerujem dok se ne utvrdi drugačije – podvukao je Isak

 

 

Sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, koja je započela danas u 11 sati, još uvijek je u toku, a poslanici trenutno razmatraju Informaciju o stanju sigurnosti u Federaciji BiH.


Obratio im se federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak navodeći da ih vjerovatno najviše zanima današnja akcija SIPA-e i MUP-a KS "Black Tie 2" koja se provodi zbog dokumentovanja krivičnih djela Organizovani kriminal u vezi s krivičnim djelom Pranje novca, Davanje dara ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, Primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, Zloupotreba ovlaštenja, Primanje dara ili drugog oblika koristi i Odavanje tajnih podataka.


- Ako gledamo situaciju na terenu, vidimo da stanje nije dobro. Vas zanimaju današnja dešavanja i da ja iznesem šta je po srijedi i čime raspolažemo. Tačno je da je jutros SIPA pa naredbi državnog Tužilaštva BiH izvršila pretrese, u tom momentu su određene osobe zadržane kao svjedoci, a potom je policija krenula uzimati izjave. Nakon uzimanja izjava državni tužilac će dati nalog šta dalje – rekao je Isak.


Informirajući se o ovom slučaju kaže da je obavješten da se navedeni predmet vodi tri- četiri godine, ako ne i više.


- U nevinost onih koji su predmet davanja izjava vjerujem dok se ne utvrdi drugačije – podvukao je Isak.


U okviru akcije priveden je i direktor Federalne uprave policije (FUP) Vahidin Munjić. U tom kontekstu Isak navodi da je najbitnije da Federalna uprava policije nastavlja funkcionirati i raditi, a potvrdio je da sigurnost građana neće biti ugrožena.


- Direktor FUP-a je bio u svojstvu svjedoka, to je informacija koju sam imao prije sat vremena. Šta će dalje biti odlučit će Tužilaštvo. Dobio sam informaciju da ćemo putem depeše dobiti informaciju šta se dešava - rekao je Isak.


Prema saopćenju MUP-a Kantona Sarajevo u akciji „Black Tie 2“ uhapšene su 23 osobe, koje se nalaze na kriminalističkoj obradi u službenim prostorijama Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo.


Na više od 30 lokacija na području Kantona Sarajevo izvršeni su pretresi stambenih objekata, motornih vozila, te prostora pravnih subjekata.


Do sada su prikupljeni dokazi iz kriptovanih aplikacija. Pronađena je i izuzeta značajna količina predmeta od interesa traženih Naredbom Suda BiH.


U ovim aktivnostima međunarodnu podršku su pružile agencije FBI, DEA i Europola.


Nakon Informacije o stanju sigurnosti na dnevnom redu ostala je tačka izbori i imenovanja u okviru koje se trebaju potvrditi novi članovi Komisije za izbor i imenovanje koji su danas predloženi na sjednici te komsije održane uoči današnje sjednice Predstavničkog doma.


Predloženi su Elzina Pirić (Pokret demokratske akcije) i Petar Galić (Hrvatski nacionalni pomak) dok se smijene predviđaju Dajani Čolić (Demokratska fronta) i Edini Gabeli (Stranka za BiH).


Ukoliko Predstavnički dom potvrdi ova imenovanja Komisija će biti kompletirana i moći će funkcionirati u punom sastavu.

 

(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook